Er ligt een dik pak sneeuw in de bergen. Op de dennenbomen ligt ook sneeuw. Op de achtergrond hoge besneeuwde bergen.

Sneeuwschoenwandelen

Blind vertrouwen in de sneeuw

4 t/m 11 januari 2025

In de mooie en inspirerende omgeving van de bergen ervaar je rust en ruimte. Ontspanning door inspanning.
Een bijzondere ervaring die je niet snel zult vergeten.

Deze week is bedoeld voor wandelaars met een visuele beperking en goedziende wandelbuddy´s. Door samen op pad te zijn in dit winterwonderland en samen ´buiten te spelen´ daag je jezelf en de ander uit en ontstaat al snel een blindelings vertrouwen. Hoe leuk is het om dit proces in deze geweldige omgeving op een ongedwongen manier te onderzoeken, zodat je daar de rest van je leven plezier van hebt!

Hier lees je wat deelnemers aan eerdere (zomer) bergwandelweken erover zeggen.

De ware reiziger heeft geen reden nodig om op reis te gaan.
— Goethe

Ervaar de magie van de bergen in winterwonderland! Sneeuwschoenwandelen voor (en met) wandelaars met een visuele beperking is een unieke ervaring die je niet gauw zult vergeten. Laat je begeleiden (of begeleid) en ervaar de uitdaging en de voldoening van het sneeuwschoenwandelen in de bergen, ongeacht je zicht. Buitenspelen, beweging, gezelligheid, natuur, vrijheid, gezonde berglucht, nieuwe uitdaging en zoveel meer. Laat jezelf uitdagen en beleef!

Deze reis wordt uitgevoerd in samenwerking met Jonas de Jong, International Mountain Leader (IML)

De foto toont een groep mensen die aan het wandelen zijn in een besneeuwd bos. Ze dragen winterkleding en hebben wandelstokken bij zich. De bomen zijn bedekt met een dikke laag sneeuw en de lucht is helder blauw. De zon schijnt, wat schaduwen op de sneeuw veroorzaakt. Het is een mooie winterdag.

Sneeuwschoenwandelen
Iedereen die kan wandelen, kan ook sneeuwschoenwandelen. Eigenlijk is sneeuwschoenwandelen gewoon wandelen in de bergen. Maar dan op sneeuwschoenen en bergen vol sneeuw. Is het dan niet zwaar? Het wandelen op sneeuw is zwaarder en ook de omstandigheden in de winter zijn zwaarder dan bij een zomerse bergwandeling. Maar met een goede voorbereiding maak je een mooie tocht en waarbij je kan genieten van het witte landschap om je heen.

Je hebt natuurlijk een paar sneeuwschoenen nodig. Sneeuwschoenen zorgen voor drijfvermogen. Zoals een surfboard drijft op het water, zo drijft een sneeuwschoen op de sneeuw. Door de sneeuwschoen zak je niet bij elke pas diep weg in de sneeuw. Lopend op sneeuwschoenen maak je je eigen spoor door de maagdelijke sneeuw. Je kiest je eigen route en maakt je eigen pad. Het voelt of jij de eerste bent die hier is geweest. Het geknisper en gekraak van de sneeuw dat je hoort bij elke stap is het enige geluid dat je hoort. Op sneeuwschoenen laat je namelijk de drukte van de skigebieden snel achter je. Weg van de piste waan je je alleen op de wereld. Je hebt de hele witte wereld voor jezelf. Nou ja, de kans is groot dat je sporen ziet van de dieren in het bos. Misschien spot je wel een gems.

Indianen en jagers bedachten de sneeuwschoen om in de winter op pad te kunnen. Hun sneeuwschoenen bestonden uit simpele essentakken. Die werden tot een frame gebogen. Daartussen werd huid gespannen. Dit zorgde voor een platform onder de voeten. Hierdoor zakten ze niet weg, maar bleven ‘drijven’ op zachte sneeuw. Moderne sneeuwschoenen zijn eigenlijk niet zoveel anders. Nu worden de meeste sneeuwschoenen gemaakt van kunststof en metaal. Het idee is hetzelfde. De sneeuwschoen heeft een groter oppervlak dan de zool van je wandelschoen. Je voet zit alleen aan de voorkant vast aan je sneeuwschoen. Door de achterkant los zit kun je min of meer normaal lopen.
Bron: NKBV.nl

De foto toont een winters landschap met besneeuwde bergen en bomen. Er zijn verschillende mensen aan het sneeuwschoenwandelen in de sneeuw. De lucht is deels bewolkt met wat blauwe plekken zichtbaar. De mensen dragen winterkleding en zijn verspreid over het besneeuwde terrein. Op de achtergrond zijn hoge bergen te zien, deels bedekt met sneeuw en bomen.

Reis met bergwandelaars met een visuele beperking en goedziende buddy´s
Deze week sneeuwschoenwandelen is bedoeld voor bergwandelaars met een visuele beperking en goedziende wandelbuddy´s. De groep bestaat uit maximaal14 personen. Je kunt individueel inschrijven als bergwandelaar met een visuele beperking of als goedziende buddy, waarbij er voldoende buddy´s moeten zijn voor 1 op 1 begeleiding. In principe ga je elke dag met een ander koppel (in de groep) op pad.

Wat wordt er van een wandelbuddy verwacht?
De belangrijkste taak van de buddy´s is natuurlijk de begeleiding tijdens het sneeuwschoenwandelen. Als begeleider ben je tijdens het sneeuwschoenwandelende ogen van de wandelaar met een visuele beperking. Daarnaast helpen buddy´s waar nodig tijdens de reis, bij het bestellen e.d. in restaurants en bijvoorbeeld als iemand met een visuele beperking na het sneeuwschoenwandelen even wil winkelen in het dorp. Er wordt vanuit gegaan dat de deelnemer met een visuele beperking zich zelfstandig kan redden in de herberg.

Wat wordt er van een wandelaar met een visuele beperking verwacht?
Er wordt vanuit gegaan dat de deelnemer met een visuele beperking zich, uiteraard na de eerste oriëntatie, overwegend zelfstandig kan redden in de herberg. Daarnaast is het fijn als je een actieve bijdrage levert aan ´huishoudelijke taken´ rondom het ontbijt en diner en dergelijke.

Begeleiden en begeleid worden is een zaak van goed communiceren en wederzijds vertrouwen. Enerzijds moet je als begeleider helder zijn in je uitleg, anderzijds moet de wandelaar met een visuele beperking duidelijk maken wat hij/zij belangrijk vindt om te weten. Niemand is immers hetzelfde.

Op de foto staan 4 paar sneeuwschoenen en wandelstokken rechtop in de sneeuw. Op de achtergrond hoge besneeuwde bergen met dennenbomen (onder de boomgrens).

Verblijf
We verblijven met onze groep in Herberg Tignousa in St-Luc, Zwitserland, daar hebben we de herberg voor onszelf.
De herberg ligt op 2180 m, midden in de bergen, op ongeveer 2 minuten lopen van het bergstation van de kabelbaan, in het skigebied St Luc/Chandolin. Om de herberg te bereiken laten we ons eigen vervoer beneden en nemen we de kabelbaan naar het bergstation.

Het uitzicht vanuit ons verblijf is echt fantastisch en zal geen moment vervelen, je kunt zelfs de Matterhorn zien!
Ook hebben we de mogelijkheid om te genieten van de zonsopkomst op de Bella Tola. Daarna kunnen we op de berg nog genieten van het meegebrachte ontbijt. Zoiets wil je toch ervaren?! De zon die opkomt over de bergen, de stille natuur die ontwaakt…

We hebben de herberg gereserveerd op basis van logies. Dat wil zeggen dat we zelf voor ons eten moeten zorgen; enerzijds drukt dat de kosten enorm, anderzijds is het hartstikke gezellig om samen het eten voor te bereiden en te koken. We gaan daarbij voor voedzame, gezonde, lekkere en simpele maaltijden.

Val d’Anniviers is een karakteristiek dal in Wallis, een van de zuidelijke Zwitserse kantons. De ligging is behoorlijk uniek: de toppen van beroemde vierduizenders van Zwitserland, zoals de Matterhorn, Weisshorn en de Dufourspitze zijn allemaal nabij. Het is een heerlijke plek om in de winter tot rust te komen, maar zeker ook om op actieve wijze te bergen te ontdekken. Val d’Anniviers kent geen overdreven drukte en dat maakt het een hele fijne plek die je met haar charme helemaal in gaat pakken!

De foto toont een groep mensen die in een besneeuwd berglandschap wandelen. Ze dragen winterkleding en sommige hebben rugzakken. De omgeving is bedekt met sneeuw en er zijn bomen te zien, voornamelijk naaldbomen. De mensen steken door het water een ondiep stroompje over dat door de sneeuw slingert. Het is een winterse scène met een serene en rustige sfeer.

Voordat we richting Zwitserland gaan
Als voorbereiding op de sneeuwschoenwandelweek maken we een WhatsApp groep aan voor alle deelnemers. In de groep kun je alle vragen stellen die je hebt en ontvang je uitgebreide informatie over o.a. het gebied, de accommodatie, een paklijst en mogelijke individuele (fysieke) voorbereiding.

Ook plannen we een kennismakingsmoment. Dit is meestal een zaterdag- of zondagmiddag, de datum wordt via een datumprikker vastgesteld. Tijdens deze middag kunnen deelnemers kennis maken met elkaar. Bovendien kunnen concrete afspraken over de reis worden gemaakt, zoals wie met wie reist, plaatsen van vertrek, kamerindeling, etc.

Conditie
Met sneeuwschoenwandelen ben je een groot deel van de dag buiten op pad. Het wandelen op sneeuw is zwaarder en ook de omstandigheden in de winter zijn zwaarder dan bij een zomerse bergwandeling.

Sneeuwschoenwandelen is een inspannende bezigheid, zeker wanneer we wat steiler stijgen en dalen. Steil stijgen kun je goed vergelijken met trap-op lopen, en dat soms een hele tijd achter elkaar! Je kunt het beste van het sneeuwschoenwandelen genieten als je een goede conditie hebt!

De wandelingen die gemaakt worden zijn afgestemd op de groep, dus het kan zijn dat echte fanatiekelingen of liefhebbers van heel veel pauzes zich een beetje aan moeten passen!


Naar de bergen
Zaterdag is voor de meesten een reisdag, waarbij we uiterlijk om 15 uur aankomen in St Luc, we willen namelijk het laatste treintje (Funicular) halen wat ons naar ons verblijf brengt! De manier van reizen en met wie wordt vooraf afgesproken tijdens het kennismakingsmoment of in de WhatsApp-groep. Natuurlijk wordt reizen met het openbaar vervoer (nachttrein) aangemoedigd.

Zaterdagavond ontmoet je je medereizigers weer en krijg je een korte uitleg over wat je de volgende ochtend het beste aan kunt trekken en in ieder geval in je rugzak moet stoppen voor de eerste sneeuwschoenwandeltocht. Daarnaast worden ook de tocht en andere praktische zaken voor de volgende dag besproken.

Het meest essentiële zie je niet met je ogen, maar met je hart.
— Antoine Saint-Exupéry uit het boek Le Petit Prince
Op de foto staat de Steineralm, waar het terras in de zon gevuld is met mensen in kleurige skikleding. Op het afdak boven het terras ligt een dik pak sneeuw. Op de achtergrond bergen met dennenbomen met sneeuw.

In de bergen
Zondag t/m vrijdag maken we prachtige sneeuwschoenwandeltochten in de bergen, waarbij we steeds vertrekken uit en terugkomen in de herberg, dus een goede dag rugzak met 2 liter water, lunch, regenjas, droog shirt en een warme trui is voldoende.

Gemiddeld zijn we 4 tot 6 uur onderweg (inclusief pauzes) en lekker buiten in de natuur, in de sneeuw. Geen stap en wandelpad is ooit hetzelfde! Altijd wandel je met uitzicht op de mooiste bergtoppen.

We zijn zo graag in de vrije natuur, omdat deze geen mening over ons heeft.
— Friedrich Nietzsche, Duits dichter en filosoof 1844-1900

Op vrijdag maken we de laatste wandeltocht en op zaterdag reis je dan weer terug naar Nederland.

OP de foto zie je besneeuwde bergen met dennenbomen. Op de takken van de dennenbomen ligt ook veel sneeuw. Op de achtergrond zie je hoge bergen met sneeuw. In het dal hangen wolken waar je bovenop kijkt.

Ervaar winterwonderland op sneeuwschoenen!
Sneeuwschoenwandelen in St. Luc, Zwitserland: € 999,-           

Dit is inclusief:

  • Verblijf 7 nachten o.b.v. logies in herberg Tignousa, op 2180 m

  • 6 dagen begeleiding op de wandeltochten door een International Mountain Leader (IML) en een trektochtleider

  • Huur sneeuwschoenen en wandelstokken

  • Toeristenbelasting en eindschoonmaak

En exclusief:

  • Eten & drinken en overige persoonlijke uitgaven tijdens de reis

  • Reiskosten

  • Eigen annulerings- en reisverzekering (met bergsportdekking)

  • Bijdrage garantieregeling + boekingskosten € 25,-

  • Deze locatie ligt op hoogte, waardoor de kans op sneeuw een stuk groter is.
    Houdt daarom rekening met eventuele extra kosten voor incidenteel gebruik van skiliften.


Deze reis wordt uitgevoerd in samenwerking met Jonas de Jong, International Mountain Leader (IML)


Meer informatie en aanmelding
Heb je zin gekregen om mee te gaan met deze sneeuwschoenwandelweek? Neem dan contact op voor meer informatie en aanmelding.


Annulering
Om de kosten in geval van annulering zo laag mogelijk te houden, raden wij u aan een annuleringsverzekering af te sluiten.
De annuleringsvoorwaarden uit artikel 12 van de Algemene Voorwaarden van Coomans Coaching zijn van toepassing.

Garantieregeling
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).