Examens, een beetje spannend of vette stress?

Iedereen heeft wel eens een beetje stress of spanning voor een spannende gebeurtenis, bijvoorbeeld voor een examen. En dat is goed, want bij stress reageert ons zenuwstelsel. Dat zorgt ervoor dat er stofjes vrijkomen in ons lichaam en die stofjes zetten onze lichaamsfuncties in een hogere versnelling; je wordt alert, geconcentreerd en klaar om te presteren.

Als je voor die spannende gebeurtenis, dat examen, zóveel last hebt van stress of spanning dat het vervelend wordt en je zelfs minder gaat presteren dan heb je misschien last van faalangst, of perfectionisme. Faalangst, perfectionisme en weinig zelfvertrouwen komen vaak tegelijkertijd voor en hebben een belangrijke relatie met elkaar. Ze vergroten elkaar, lopen in soms in elkaar over en beïnvloeden elkaar (en jou!) negatief.

Faalangst en perfectionisme zorgen voor veel stress. Je kunt er erg onzeker van worden en van de spanning en de stress krijg je hoofdpijn, slaap je misschien slecht en voel je je naar. Bij stress door faalangst maakt het voor je zenuwstelsel geen verschil of je aan de gebeurtenis denkt of dat de gebeurtenis echt plaats vindt. In beide gevallen komen die stofjes vrij die ons lichaam in een hogere versnelling zetten. Dus als je met faalangst lang van tevoren al aan dat examen denkt (en stress hebt) staat je lichaam dus al die tijd in de hoge versnelling. En daar wordt je op z´n minst doodmoe van!

Soms hebben mensen faalangst voor één specifiek ding, andere mensen hebben faalangst op verschillende gebieden. Hoe is dat bij jou? Het is fijn als je weet wanneer en in welke situaties jij faalangst hebt. En zit er wellicht een vleugje perfectionisme of onzekerheid bij?

Het goede nieuws is dat er echt iets te doen is aan faalangst, perfectionisme en weinig zelfvertrouwen. Wat zich in jaren opgebouwd heeft zal niet in een week verdwijnen, maar door erover te praten en veel te oefenen kun je vrij snel verbetering ervaren. Je krijgt inzicht in wat er gebeurt in de hoofd en lijf en leert hoe je dat kun veranderen. En onthoudt: oefening baart kunst!

Wil jij ook weten in wat er in je hoofd en lijf gebeurt waar je zoveel last van hebt én wil je leren hoe je dat kunt veranderen? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvende kennismakingswandeling. Van het coachtraject dat volgt heb je de rest van je leven plezier!

In de tussentijd heb ik een aantal tips voor je:

  • Je mag best zeggen dat je iets spannend vindt. Het hardop uitspreken zorgt er vaak al voor dat de spanning minder wordt.

  • Beweeg in de natuur! Uit onderzoek blijkt dat groen goed is voor onze lichamelijke én geestelijke gezondheid. Natuur zorgt dat stemming en concentratie verbeteren, en dat stress afneemt.

  • Probeer niet aan de verwachtingen van andere mensen te voldoen, vaak weet je niet eens wat die verwachtingen zijn! Waarschijnlijk ben jij zelf degene die de lat zo hoog legt. Vraag het ze anders eens!

  • Probeer realistisch in te schatten wat gebeurt er als je ´faalt´. Vaak gebeurt er niets ergs of onoverkomelijks en krijg je nog genoeg kansen om je te verbeteren. En waarschijnlijk kun je leren van je ´fout´!

Wendy Coomans