Als je de bergen echt wilt beleven, ga je op huttentocht.
Tijdens een huttentocht ga je meerdere dagen wandelen in de bergen en overnacht je onderweg in berghutten. Doordat je elke dag verder trekt door de bergen ontdek je een veel groter gebied dan bij dagtochten.
Een ding is zeker: tijdens een huttentocht kun je lekker je hoofd leeg maken.
De wifi in berghutten is schaars, soms heb je zelfs helemaal geen bereik. Je bent een paar dagen helemaal weg uit de bewoonde wereld. Urenlang kun je wandelen in de bergen en genieten van het indrukwekkende landschap. En als je dan aan het eind van de middag bij de berghut aankomt, kun je samen met andere wandelaars aanschuiven voor het eten. Met een beetje mazzel word je getrakteerd op een mooie zonsondergang bij de berghut.
Huttentocht in franstalig West-Zwitserland - Tour des Muverans (54 km met ca. 4200 hoogtemeters)
Een prachtige meerdaagse wandeling door verlaten valleien, waar je je ver weg voelt van de bewoonde wereld. Toch begint elke dag met een heerlijk ontbijt en eindig je telkens weer in een mooie berghut. Prachtige uitzichten doordat het hele pad op hoogte loopt boven de boomgrens, met uitzicht op de Dents du Midi, de Grand Combin en de Mont Blanc. Er zijn zes bergpassen te beklimmen en we wandelen langs drie grote meren en vele mooi gelegen berghutten. Deze wandeling stelt wel eisen aan de wandelaars; tredzekerheid, een goede basisconditie, geen hoogtevrees en de juiste uitrusting zijn absolute basisvoorwaarden om de Tour des Muverans te lopen.
Wij lopen de Tour des Muverans in 4 etappes (dag 4 t/m 7 van de week)
De hoogtemeters, afstanden en het aantal uren lopen zijn, zoals het in het lijstje hieronder, best stevig. Om daar goed voorbereid aan de start te komen gaan we de eerste twee dagen in Zwitserland wennen aan de hoogte en het bergwandelen in deze prachtige vallei.
Dag 1 Zaterdag 19 juli 2025 - reisdag vanuit NL, aankomst einde middag
Dag 2 Zondag - uitloopdag van de reis, bezoek Botanische tuin, oefeningen met wandeltechniek
Dag 3 Maandag - inloopdag voor de reis - Bijvoorbeeld een tocht naar Cabane Plan Neve
Dag 4 Dinsdag - Vanuit het dal bij Pont du Nant naar Refuge Derborence ↗1000 hm ↘785 hm Duur: 4,5 uur | Afstand: 13 km
Dag 5 Woensdag - Van Refuge Derborence naar Cabane Rambert ↗1300 hm ↘270 hm Duur: 5 uur | Afstand: 11 km
Dag 6 Donderdag - Van de Cabane Rambert naar de Cabane du Demecre ↗945 hm ↘1175 hm Duur: 5 uur | Afstand: 11 km
Dag 7 Vrijdag - Van de Cabane du Demecre terug naar Pont du Nant ↗850 hm ↘1950 hm Duur: 6 uur | Afstand: 16 km
Dag 8 Zaterdag 26 juli 2025 - Terugreis naar Nederland
Zaterdag 19 juli 2025
De reisdag vanuit Nederland, waarbij we zoveel mogelijk proberen te carpoolen of gebruik te maken van het OV. Zonder stoppen is het vanaf Utrecht ongeveer 10h rijden, met het OV doe je er misschien een uurtje langer over via Basel, Bern en Lausanne en als laatste nog 20 minuten in een mooie Zwitserse bus tot aan het startpunt. Auberge Pont du Nant is goed te bereiken met de auto of trein.
Zondag 20 juli 2025
Vandaag gaan we rustig landen in deze prachtige vallei door een botanische tuin te bezoeken die door de hoogte van 1250 meter vast anders is dan je bent gewend. In de middag doen we allerlei oefeningen rondom verschillende wandeltechnieken. Evenwicht op rotsblokken, het lopen met stokken en samenwerking komen aan bod.
Maandag 21 juli 2025
Vandaag is een inloopdag, lekker om even te wennen zonder dat er dingen moeten. Afhankelijk van het weer en de groep beslissen we samen waar we heen gaan. Een mooie berghut, een graat beklimmen of de rivier omhoog volgen door de vallei. Sowieso een prachtige dag wandelen!
Dinsdag 22 juli 2025 Vanuit het dal bij Pont du Nant naar Refuge Derborence ↗1000 hm ↘785 hm Duur: 4,5 uur | Afstand: 13 km
Vandaag begint het echt! We gaan 1000 meter klimmen door een wilde vallei op weg naar het meer van Derborence. Onderweg komen we langs meerdere berghutten waar we ons water kunnen bijvullen en op krachten kunnen komen met een stuk bosbessentaart!
Woensdag 23 juli 2025 Van Refuge Derborence naar Cabane Rambert ↗1300 hm ↘270 hm Duur: 5 uur | Afstand: 11 km
Een prachtige dag waar we wellicht nog oude sneeuwvelden tegenkomen op weg naar het hoogste punt van onze bergweek. We slapen in de Cabane Rambert van de Zwitserse Alpenclub, waar de Vlaamse chef heerlijk voor ons gaat koken.
Donderdag 24 juli 2025 Van de Cabane Rambert naar de Cabane du Demecre ↗945 hm ↘1175 hm Duur: 5 uur | Afstand: 11 km
Na een stevig ontbijt dalen we terug naar de bewoonde wereld boven de Rhone-vallei, waar we een aantal skiliften kruisen. Daar kunnen we lekker lunchen voor we de toeristen weer achter ons laten en op weg gaan naar de eerste col van vandaag, de Fenestral met weer zo’n mooie berghut. Zien we daar al de Mont Blanc in de verte, voordat we op weg gaan naar ons eindpunt van vandaag?
Vrijdag 25 juli 2025 Van de Cabane du Demecre terug naar Pont du Nant ↗850 hm ↘1950 hm Duur: 6 uur | Afstand: 16 km
Prachtige uitzichten op deze laatste wandeldag door een ruig gebied vol losse stenen en kleine paadjes. We gaan op zoek naar steenbokken en wilde bloemen, mooi wordt het elk geval. Wanneer we de Col des Martinets hebben beklommen zit het klimmen erop, maar er volgt nog een lange afdaling door een steeds groener wordende vallei terug naar het startpunt.
Zaterdag 26 juli 2025 gaat, na het ontbijt in Pont du Nant, ieder weer zijn eigen weg.
Voorbereiding voor een huttentocht
Een huttentocht is niet zomaar een wandeling van slaapplek tot slaapplek. Een goede voorbereiding is noodzakelijk voor een geslaagde meerdaagse wandeling. Zorg dat je met een goede conditie op pad gaat en dat je tredzekerheid hebt, dit zijn belangrijke voorwaarden om optimaal van de huttentocht te kunnen genieten. En ik kan je vertellen: je zult onderweg vast een keer denken: “Waar ben ik aan begonnen?” Maar als je eenmaal bovenop die bergtop staat of de volgende berghut hebt bereikt, kan je dag echt niet meer stuk.
Aan je conditie kun je thuis al werken; door flinke afstanden te wandelen, hard te lopen, te fietsen of te zwemmen bouw je al een goede basisconditie op. Verder kun je thuis veel kracht- en mobiliteitsoefeningen doen om fit de bergen in te gaan. Als je mee gaat met een huttentocht krijg je veel tips om aan je conditie, kracht en mobiliteit te werken.
Bergwandelen is niet te vergelijken met wandelen in ons vlakke Nederland. Het is compleet anders dan meedoen aan de Nijmeegse vierdaagse of het lopen van lange-afstandspaden in Nederland. In de bergen stijg of daal je vaak urenlang en krijg je te maken met verschillende soorten terrein. Wandelen in steil terrein, honderden treden omhoog of omlaag, efficiënt afdalen, een sneeuwveld of puinhelling oversteken, dat is voor ons laaglanders een heel ander verhaal! Dat vraagt om een andere techniek en een andere instelling. Door de juiste bergwandel- en ademtechniek aan te leren, voel je je zekerder, loop je meer ontspannen en ga je op den duur genieten van een lange klim! Je went aan de cadans, het ritme van de stijging en bijbehorende ademhaling.
Het leven in een berghut
De meeste berghutten zijn anno nu nog altijd eenvoudige onderkomens, al komen er steeds meer comfortabelere hutten. In de hut voert gezelligheid en vakantiegevoel de boventoon, maar leven in een berghut vraagt wel enig aanpassingsvermogen. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes doen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In de berghutten geldt een aantal regels en gebruiken. Zo wijst de beheerder van de hut je een slaapplaats toe. Vaak kom je op een Lager te liggen, een slaapzaal met een rij smalle matrassen of stapelbedden naast elkaar. De beperkte ruimtes zijn erop ingericht om zo veel mogelijk mensen onderdak te verlenen. Neem dus vooral een paar oordopjes mee tegen het gesnurk van je buurman/buurvrouw! Soms biedt een hut de mogelijkheid om op 2-, 4- of 6- persoonskamers te slapen, maar daar betaal je ook beduidend meer voor.
Dekens en kussens zijn altijd aanwezig. De dekens vouw je ’s ochtends op. Zo help je mee om de slaapvertrekken leefbaar te houden. Omdat de dekens niet na elke gebruiker in de wasmachine gaan, is een lakenzak vaak verplicht. De meeste hutten hebben zonnepanelen of een generator voor de elektriciteit. Omdat men zuinig is met deze energie, gaat het licht pas laat aan en uiterlijk om 22.00 uur uit. Vanaf die tijd is het Hüttenruhe. ’s Nachts is er vaak geen licht, dus is het handig een hoofd- of zaklamp mee te nemen. Reken op eenvoudige sanitaire voorzieningen: koud water, meestal een eenvoudig toilet en geen douches.
Soms mag je de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen (vaak vol sneeuw, modder en kiezels) in voor een paar huttensloffen. In sommige hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, maar het is sowieso handig om ze zelf mee te nemen.
Het eten in een berghut is in principe prima. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder keuze hebt in wat je eet. Voedingsmiddelen worden dan vaak per helikopter gebracht. Soms is er alleen de daghap en als je niet van spaghetti met tomatensaus houdt, heb je pech. In lagergelegen hutten is dat heel anders. Daar kun je soms net zo goed eten als in een restaurant. In principe gaat de huttenwaard er van uit dat je overnacht op basis van halfpension: avondeten, overnachting en ontbijt.
Over het algemeen komt er geen vuilniswagen langs berghutten om het vuil op te halen.
Dus om het afval in de berghut en op de berg tot een minimum te beperken, neem je je eigen afval mee terug naar het dal.
Wat neem je mee op een huttentocht?
Tijdens een huttentocht ga je meerdere dagen wandelen in de bergen met bepakking. Hoe meer je op je rug draagt, hoe zwaarder de tocht wordt. Het is daarom belangrijk dat je alleen het noodzakelijkste meeneemt. Natuurlijk heb je voor huttentochten goede en functionele wandelkleding en perfect passende bergschoenen nodig. Denk er bij het kiezen van je wandelkleding aan dat je in de bergen allerlei weertypen kunt tegenkomen.
Neem verschillende laagjes kleding mee. De theorie is dat meerdere lagen zorgen voor flexibiliteit, zodat je je kleding kunt aanpassen aan veranderende omstandigheden en, als je ze goed kiest, de lagen elkaar helpen in de functie die ze hebben in die ‘laagjestheorie’. In die theorie heb je het meestal over drie lagen: de basis-, middelste en buitenste laag, in de outdoorwereld ook wel base-, mid- en outer layer (of shell) genoemd. Een nog warme, extra vierde laag is van toepassing als je stilstaat in de bergen, zoals pauzes bij kouder weer.
Een rugzak van ca. 40 liter is ruim voldoende. Als je je inschrijft voor een huttentocht krijg je uiteraard een paklijst waar alles op staat dat je mee moet nemen.
Voordat we richting de bergen gaan
Als voorbereiding op de bergwandelweek maken we een WhatsApp groep aan voor alle deelnemers. In de groep kun je alle vragen stellen die je hebt en ontvang je uitgebreide informatie over o.a. het gebied, de hutten, een paklijst en mogelijke individuele (fysieke) voorbereiding. Bovendien kunnen concrete afspraken over de reis worden gemaakt, zoals wie met wie reist, plaatsen van vertrek etc.
Als daar behoefte aan is plannen we een kennismakingsmoment. Dit is meestal een zaterdag- of zondagmiddag in juni. Tijdens deze middag kunnen deelnemers kennis maken met elkaar.
Naar de bergen
Zaterdag is voor de meesten een reisdag, waarbij we ergens eind van de middag aankomen bij onze accommodatie. De manier van reizen en met wie wordt vooraf afgesproken tijdens het kennismakingsmoment. Natuurlijk wordt reizen met het openbaar vervoer aangemoedigd. Zaterdagavond ontmoet je je medereizigers (weer) en worden de tocht en praktische zaken voor de volgende dag besproken.
In de bergen
Zondag en maandag maken we prachtige wandeltochten om de reis uit de benen te lopen en in te lopen voor de huttentocht. Dinsdag t/m vrijdag lopen we van hut naar hut. Gemiddeld zijn we 5 tot 8 uur onderweg (inclusief pauzes) en lekker buiten in de natuur. We lopen op redelijke bergpaden, alpenweides en door rotsachtig terrein. Regelmatig is de route uitdagend en moet je geen last van hoogtevrees hebben en schwindelfrei zijn! Zorg dat je met een goede conditie op pad gaat en dat je tredzekerheid hebt, dit zijn belangrijke voorwaarden om optimaal van de huttentocht te kunnen genieten. Geen stap en wandelpad is ooit hetzelfde! Altijd wandel je met uitzicht op de mooiste bergtoppen.
Eind van de middag komen in de hut de verschillende bergsporters, na soms een lange dag bij elkaar. Bij mooi weer lekker bijkomen op het terras of, als de zon weg is, in de gezamenlijke ruimte. Met een beetje mazzel word je getrakteerd op een mooie zonsondergang. ‘s Avonds geniet je van een voedzame maaltijd. Na de maaltijd wordt vaak nog gezellig wat gedronken, neem je de (volgende) dag met elkaar door en is er nog tijd voor een spelletje. Om 22 uur ligt iedereen in bed en is er Hüttenruhe.
Op vrijdag dalen we weer af naar het dal en overnachten we daar en op zaterdag reis je dan weer terug naar Nederland.
De bergen echt beleven!
Huttentocht 10 - 12 deelnemers: € 999,-
Dit is inclusief:
Verblijf 7 nachten in een berghut o.b.v. half pension en slaapplaats in het lager
6 dagen reisbegeleiding op de wandeltochten door een International Mountain Leader (IML).
En exclusief:
Persoonlijke uitgaven
Lunchpakketten en drank tijdens de tochten
Reiskosten
Eigen annulerings- en reisverzekering (met bergsportdekking!)
Bijdrage garantieregeling + boekingskosten € 25,-
Deze reis wordt uitgevoerd door Jonas de Jong, International Mountain Leader (IML)
Meer informatie en aanmelding
Heb je zin gekregen om mee te gaan met deze bergwandelweek en/of wil je eerst nog meer informatie?
Neem dan contact met mij op!
Ik ben het beste bereikbaar via WhatsApp en e-mail, want mijn telefoon staat op stil als ik in de natuur loop.
Wil je graag bellen, stuur dan een appje of mail, dan maken we een belafspraak.
Over het algemeen krijg je nog dezelfde dag antwoord!
Annulering
Om de kosten in geval van annulering zo laag mogelijk te houden, raden wij u aan een annuleringsverzekering af te sluiten.
De annuleringsvoorwaarden uit artikel 12 van de Algemene Voorwaarden van Coomans Coaching zijn van toepassing.
Garantieregeling
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).